Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Milloin voin lähettää ensimmäisen päivärahahakemukseni?

Voit lähettää ensimmäisen päivärahahakemuksesi liitteineen, kun olet ollut vähintään neljä viikkoa työttömänä työnhakijana. Hae päivärahaa aina vähintään neljän viikon jaksoissa ja takautuvasti.

 

Lähettääkö TE-toimisto kaikki paperini AYT-kassaan?

TE-toimisto ei lähetä sinne toimittamiasi asiakirjoja AYT-kassalle, vaan sinun tulee lähettää päivärahan hakemista varten tarvittavat liitteet itse AYT-kassaan.

 

Miten pian hakemuksen jättämisestä rahat ovat tililläni?

AYT-kassaan saapuneet päivärahahakemukset käsitellään aina mahdollisimman pian, saapumisjärjestyksessä. Ensimmäisen hakemukseen käsittelyyn kuluu tyypillisesti noin viikon verran. Nopeimmillaan hakemus voidaan käsitellä jo sen saapumispäivänä, jos TE-toimiston lausunto ja kaikki tarvittavat liitteet ovat kassassa saatavilla. Nopeuttaaksesi käsittelyä, liitä hakemukseen kerralla kaikki tarvittavat liitteet.

Jatkohakemukset käsitellään useimmiten jo sen päivän aikana, jolloin ne saapuvat kassaan. Päivärahat voivat olla tililläsi jo muutaman päivän kuluttua hakemuksesi saapumisesta kassaan.

 

Miten toimin, jos sairastun työttömyyden aikana?

Jos sairastut työttömyyden ajalla siten, että sinulla olisi oikeus sairauspäivärahaan, sinun tulee ilmoittaa sairaudesta sekä AYT-kassaan että TE-toimistoon. AYT-kassa voi maksaa työttömille jäsenilleen työttömyyspäivärahaa sairauspäivärahan omavastuupäivien ajalta.

Hae sairauspäivärahaa Kelasta. Kela toimit­taa sinulle ja kassalle päätöksen omavastuuajastasi ja siitä, miltä ajalta sairauspäivärahaa sinulle maksetaan. Saatuasi Kelan päätöksen voit hakea AYT-kassasta työttömyyspäivärahaa Kelan omavastuuajalta.

 

Olen tyytymätön päivärahapäätökseeni, miten voin valittaa siitä?

Kaikki AYT-kassan antamat päätökset ovat valituskelpoisia, joten halutessasi voi hakea muutosta päätökseen toimittamalla kassalle valituskirjelmän.