Usein kysytyt kysymykset

 

Miten ilmoitan muuttuneet tietoni?

Ilmoita muuttuneista tiedoistasi kassaan verkkolomakkeella, faksilla tai puhelimitse. Ilmoitathan myös muuttuneesta osoitteestasi mahdollisimman pian. Päivitämme jäsenrekisterin yhteystiedot Väestörekisterin osoitetietojen mukaisiksi kaksi kertaa vuodessa, mutta ilman omaa ilmoitustasi kirjepostia saattaa kuitenkin lähteä vanhaan osoitteeseesi.

 

Jäsenmaksulaskuni ovat kadonneet/En ole saanut jäsenmaksulaskuja, kuinka toimin?

AYT-kassa lähettää tavallisesti koko vuoden jäsenmaksulaskut kerralla tammikuussa niille, jotka ovat olleet kassan jäseniä jo vuoden alusta alkaen. Muutoin lähetämme koko loppuvuoden laskut noin kahden viikon sisällä liittymisestäsi. Jos olet kadottanut laskusi tai et ole saanut niitä lainkaan, ota yhteys kassaan, niin toimitamme sinulle uudet laskut.

 

Täytyykö minun itse ilmoittaa jäsenmaksutietoni verottajalle?

AYT-kassa lähettää tiedot maksamistasi jäsenmaksuista sähköisesti suoraan verottajalle. Jäsenmaksusi on kokonaisuudessaan vähennyskelpoinen henkilökohtaisessa verotuksessasi.

 

Miten sairausloma vaikuttaa jäsenyyteeni?

Jos Kela maksaa sinulle sairausajaltasi sairauspäivärahaa, laskutamme tältä etuusajalta vain perusmaksun, joka on suuruudeltaan 25 % kassan alimmasta vakuutustasosta. Emme voi lukea työkyvyttömyysaikaa yrittäjän työssäoloehtoosi. Ilmoita meille työkyvyttömyyden alkamisesta jäsenmaksulaskutuksen korjaamiseksi. Ennen sairauslomaa kerryttämäsi päivärahaoikeus säilyy ennallaan sairauslomasi ajan. 

 

Miten työeläke vaikuttaa jäsenyyteeni?

Jos sinulle on myönnetty täysi työeläke, AYT-kassan jäsenyys ei enää ole sinulle ajankohtainen.Tässä tilanteessa sinun kannattaa erota kassasta kirjallisella ilmoituksella. Työeläkkeellä sinulle ei voida enää maksaa työttömyyspäivärahaa kassasta.

 

Voinko valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan asioitani AYT-kassassa?

Kyllä voit. Kun haluat siirtää asiointioikeuden AYT-kassassa toiselle henkilölle, lähetä kassaan allekirjoittamasi kirjallinen valtuutus. Valtakirjasta olisi syytä käydä ilmi valtuuttamasi henkilön koko nimi, jotta voimme varmistaa valtuutetun oikeuden hoitaa asioitasi. Ilman valtakirjaa emme luovuta henkilökohtaisia tietojasi muille kuin sinulle itsellesi.

 

Yrityksessäni on tilanne, johon tarvitsen oikeudellista neuvontaa. Mistä saan apua?

Lain mukaan ainoat tarjoamamme palvelut saavat olla työttömyysturvaneuvonta ja työttömyyspäiväraha. Näin ollen, meiltä ei saa jäsenetuna esimerkiksi oikeudellista opastusta tai neuvoja työnantajan ja työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Työsuojeluhallinto tarjoaa tietoa työnantajuudesta, työnantajan velvollisuuksista ja oikeuksista. Voit halutessasi myös selvittää, oletko oikeutettu valtion oikeusaputoimiston kautta erilaisiin asianajajan palveluihin, joko täysin maksutta tai omavastuun hinnalla. Jos olet jonkin ammattiliiton yrittäjäjäsen, saatat olla oikeutettu oikeudelliseen neuvontaan liittosi kautta. Ota yhteys ammattiliittoosi asian selvittämiseksi.