Jäsenyyden alkaminen

Voit liittyä AYT-kassan jäseneksi, jos työllistyt yrittäjänä ja sinulla on yrittäjätyötäsi varten lakisääteinen eläkevakuutus (YEL, TyEL, MYEL), jonka työtulo on vähintään 12 816 euroa vuodessa tai jos sinulla on yritystoimintaa varten useampi eläkevakuutus, esimerkiksi YEL- ja MYEL-vakuutus, eläkevakuutustesi vuosityötulojen yhteissumman tulee olla vähintään 12 816 euroa vuodessa. Työttömyysturvan yrittäjämääritelmä on kerrottu tarkemmin sivustomme Jäseneksi-osiossa kohdassa Kuka voi liittyä.

Jos olet vasta aloittanut yritystoiminnan, voit liittyä kassaan ilman voimassaolevaa eläkevakuutustakin, kun sitoudut ottamaan vakuutuksen takautuvasti liittymispäivästä lukien. Mikäli liittymisen jälkeen käy ilmi, ettei eläkevakuutuksesi toteudukaan suunnitellusti, ilmoita asiasta meille mahdollisimman pian.

Jäsenyytesi alkaa aikaisintaan siitä päivästä, jolloin vastaanotamme kirjallisen liittymislomakkeesi kassaan. Jäsenyyden alkaminen edellyttää myös sitä, että myöhemmin meiltä jäsenmaksulaskun saatuasi maksat myös jäsenmaksumme liittymispäivästä alkaen. Nopeimmin liityt täyttämällä sähköisen liittymislomakkeen sivustollamme. Esitteestämme löytyy myös painettu lomake, jonka voit täyttää ja postittaa meille. Jos toimitat liittymislomakkeesi meille jo päätoimisen yritystoimintasi alkamista, liitämme sinut jäseneksi ilmoittamastasi alkamispäivästä lukien.

Jos haluat itsellesi jäseneksi hyväksymisestä ja jäsenyyden alkamispäivästä valituskelpoinen päätöksen, saat sen pyytämällä päätöstä erikseen liittymisen yhteydessä.

edellisen kassan jäsenyyden päättäminen

Lain mukaan kahdessa työttömyyskassassa ei saa olla samanaikaisesti jäsenenä. Liittymislomakkeessamme voit antaa meille erovaltuutuksen, jonka perusteella toimitamme puolestasi eroilmoituksen aiempaan kassaasi. 

Vaikka toisinaan palkansaajakassan jäsenmaksu laskutetaan ammattiliiton jäsenmaksun yhteydessä, liitto ja työttömyyskassa ovat kuitenkin kaksi erillistä organisaatiota. Meille antamasi erovaltuutus koskee ainoastaan työttömyyskassan jäsenyyttä. Jos olet AYT-kassaan liittyessäsi sekä ammattiliiton että työttömyyskassan jäsen, sinun kannattaa ottaa itse yhteyttä liittoosi selvittääksesi jäsenyytesi jatkumisen ehdot.