Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Mikä AYT-kassa on?

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa - AYT on yritysmuotoon ja toimialaan katsomatta kaikille Suomessa vakituisesti asuville yrittäjille tarkoitettu työttömyyskassa. Päätehtävämme on maksaa työttömyyspäivärahaa työttömille jäsenillemme. Lisäksi tarjoamme työttömyysturvaneuvontaa ja luennointia sekä otamme osaa aktiivisesti yrittäjien työttömyysturvan kehittämiseen.

AYT-kassa sulautuu Suomen yrittäjien työttömyyskassa SYT:n 1.1.2020 lukien. AYT-kassan jäsenten työttömyysturva jatkuu katkotta SYT-kassassa 1.1.2020 lukien mitään oikeuksiaan tai kerrytettyä työttömyysturvaansa menettämättä.

 

Voinko liittyä AYT-kassaan?

Voit liittyä AYT-kassan jäseneksi, jos toimit yrittäjänä ja eläkevakuutuksesi (YEL, TyEL, MYEL) vuosityötulo on vähintään 12 816 euroa. Jos et ole varma, oletko yrittäjä, tarkista asemasi työttömyysturvassa tästä tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme joko puhelimitse tai sähköpostilla.

 

Paljonko AYT-kassan jäsenyys maksaa?

AYT-kassan jäsenmaksu perustuu valitsemaasi vuosityötuloon, joka voi olla korkeintaan samansuuruinen kuin eläkevakuutuksesi (YEL, TyEL, MYEL) vahvistettu vuosityötulo. Jäsenmaksun määrän kullakin työtulotasolla voit katsoa jäsenmaksulaskuristamme.

 

Miten yrittäjä voi olla työtön?

Työttömyys voi johtua varsin monista syistä tai monen eri asian yhteensattumasta. Kiristynyt kilpailu alalla, laskusuhdanne, jaksamisen loppuminen, pitkittynyt työkyvyttömyys tai toiminnan lopettaminen omasta tahdosta ovat muutamia esimerkkejä syistä, jotka voivat johtaa yrittäjän työttömyyteen. Työttömyysturvasi kannalta ei ole merkittävää miksi yrittäjyytesi on päättynyt vaan tärkeää on osoittaa yrittäjyyden loppuminen toteen Työ- ja elinkeinotoimistoon.

 

Milloin yrittäjä voi saada päivärahaa?

Saadaksesi päivärahaa AYT-kassasta sinun täytyy pääsääntöisesti olla työtön ja sinulla täytyy lisäksi olla voimassa oleva työssäoloehto.

Työttömyytesi määrittelee Työ- ja elinkeinoviranomainen, jonka jälkeen he antavat työttömyydestäsi kassalle sitovan lausunnon. Jotta TE-viranomainen voi todeta sinut työttömäksi, yrityksen tai sinun toimintasi yrittäjänä tulee olla kokonaan päättynyt.